Lumen u ŠUDIGO-u

ŠUDIGO-vci u Galeriji Antuna Augustinčića i Dvoru Veliki Tabor

Provedba pilot programa projekta Lumen imala je za cilj i posjetu muzejima u Krapinsko-zagorskoj županiji te smo u srijedu 8.5.2019. posjetili Galeriju Antuna Augustinčića u Klanjcu i Dvor Veliki Tabor u Desiniću.

U Klanjcu smo razgledali stalni postav Galerije AA i to unutarnji postav koji je tematski podijeljen na intimnu plastiku, portrete i javne spomenike, a obišli smo i parka skulptura uokolo Galerije. Također smo posjetili Studio GAA u kojem se čuvaju umjetnikovi gipsani odljevi. Upoznali smo kiparske tehnike kojima se izražavao, a vidjeli smo i djela suvremenih autora koji su pronašli izvor inspiracije u skulpturama ovog velikog umjetnika. U istom prostoru razgledali smo i gostujuću izložbu poznatog slikara Emanuela Vidovića.

Dvor Veliki Tabor uz prekrasan ambijent dojmio nas se i zbirkom srednjovjekovnih sprava za mučenje, a uz dobro znanu legendu o Veroniki Desinićkoj saznali smo za još jednu, nama novu, legendu o vili Meluzini.  Posjet nam je omogućio proučavanje tradicijske komponente u umjetnosti, a posebno obrade materijala i tehnika koje su obrtnici koristili u prošlosti prilikom izrade uporabnih predmeta. / piše: Carmen Bačura Potočić, prof. likovne kulture, fotografije: Nikola Sinković, dipl. dizajner