Za roditelje

Za razvoj darovitosti presudan je aktivan angažman roditelja u odgoju djece, a ne stupanj njihovog obrazovanja ili ekonomski status, kako se prije vjerovalo. Roditelji pomažu u razvoju motivacije tako što svom djetetu predstavljaju izvor sigurnosti u slobodnom razvoju, iskazuju pozitivne stavove prema učenju, imaju visoke kriterije, aktivnim interesom potiču njegov napredak i osjećaj vlastite vrijednosti.

Darovita djeca imaju neke karakteristike koje ih izdvajaju
od prosjeka. Ponekad je odgojiteljima i učiteljima lakše
uočiti kada se neko dijete ističe od prosjeka jer imaju
dostupan veći broj djece za usporedbu. Ako mislite da
bi vaše dijete moglo biti darovito, obratite pozornost na
neke od sljedećih karakteristika:

 • Zna čitati i pisati već prije škole
 • Ima bogat i napredan vokabular, koristi složene rečenične strukture, lako pamti pjesme i priče, voli igre riječima
 • Brzo zaključuje, lako razumije nove ideje, sposobnost apstraktnog i logičkog razmišljanja
 • Znatiželjno je, ima širok raspon interesa Lako pamti
 • Rado radi samostalno i samo za sebe, neovisno je
 • Kritično prema autoritetima, provjerava informacije i mišljenja
 • Kreativno – upotrebljava materijale na nov i neuobičajen način, osmišljava kreativne načine za rješavanje problema, izmišljaju nove priče
 • Puno je radne energije, koncentrirano na ono što ga zanima, uporno
 • Osjetljivo – ima razvijenu empatiju, brzo prepoznaje emocije drugih, brine o drugima i okolišu, senzibilno i osjetljivo u međuljudskim odnosima
 • Ima smisao za humor
 • Preferira društvo starijih
 • Rado preuzima odgovornost

Ne moraju sve nabrojane osobine biti prisutne kod djeteta da bismo za njega rekli da je nadareno. Ove osobine su tek smjernice na temelju kojih možemo prepoznati potencijalno darovito dijete.

U ovome vam može pomoći i upitnik za otkrivanje darovitog djeteta.

Darovita djeca su posebna po tome što su kognitivno i socijalno naprednija od svojih vršnjaka. Neka se ističu svojim ponašanjem i zbog toga imaju poteškoća u društvu poput odbacivanja vršnjaka, zadirkivanja, izoliranja ili su oni ti koji „prave probleme“ zbog nedovoljnog intelektualnog poticaja i dosade na satovima. Neka djeca se pokušavaju uklopiti pa će svoju darovitost prikriti da budu što sličniji vršnjacima, zbog čega ih se nerijetko ne otkrije kao darovite.

Darovita djeca pokazuju osobine koje upućuju na superioran razvoj njihovih sposobnosti, nekih osobina i kreativnosti. Mnoga će predškolska djeca i djeca rane školske dobi iskazati samo neke od ovih osobina, najčešće superiorniji razvoj sposobnosti. Njih brojimo u „bistru“ djecu. Neki će se od njih, uz povoljne nasljedne osobine i odgojne utjecaje, razviti u darovitu djecu, a neki ne.

Je li Vaše dijete bistro ili darovito ?

Zvuči kao vaše dijete? Ukoliko ste prepoznali više nabrojanih karakteristika kod vašeg djeteta, budite aktivni i potražite savjet ili pomoć. Obratite se odgajatelju, učitelju, nastavniku i/ili školskim suradnicima (pedagog, psiholog). Potičite vaše dijete, čitajte i informirajte se, otiđite na radionice za darovitu djecu i roditelje. Dodatan savjet možete potražiti na besplatnom savjetodavnom telefonu 0800 205 208 svaki ponedjeljak od 17 do 19 sati (Program podrške darovitoj djeci).

Više informacija možete pronaći na letku.

Više informacija o darovitosti, darovitoj djeci te razumijevanju i odgoju darovite djece možete pronaći na poveznicama u nastavku.

Tko su darovita djeca ?

Iskustvo roditelja darovitog djeteta.

Unutarnji svijet darovite djece.